Via 444 og Jøssingfjorden med Helleren til Mandal

Torsdag begynte som forventet som en regntung dag. Heldigvis var det bare yr når vi pakket syklene. Men forventningene var der. Veien foran oss så veldig spennende ut. Ruta var plotta sånn cirka, sånn som vi liker å gjøre det. 444 lå der som en fristelse klar til å utforskes. Og den leverte så det holdt. Selv på en dag med våte veier.

Første mål var Jøssingfjord med sine krigshistorier hvor nordmenn og briter reddet 299 britiske fanger fra det tysk skipet Altmark på vei til Egersund. De aller første krigshandlinger i Norge allerede i februar 1940. Det som var mer interessant for oss var Helleren. Et kulturminne med spor tilbake til steinalderen. Det vi så var to små hus fra 1800-tallet bygget under en gigantisk klippe (heller = utstikkende fjell). Husene er bygget uten takdekke fordi de blir beskyttet av helleren. Sannsynligvis har det vært fast bosetning under helleren allerede fra 1500-tallet.

Veien var krokete og opp og ned som en snill og varsom berg- og dalbane. Og det er morsomt å ha vært innom Åna-Sira fordi vi har hørt på Øystein Sunde siden tidenes morgen. Og vi var såpass fornøyde med veien og oss selv at når vi kom til Flekkefjord var det på sin plass å besøke Tollboden bakeri.

Etter litt hastig kjøring på E39, kunne vi med glede svinge sydover i retning Lista. Planen var å ta noen avstikkere, men når alle avstikkerne viste seg å være grusveier så ble konklusjonen at været egna seg best for asfalt. Men etter hvert bedret været seg og sola brøt gjennom skydekket. På Lista fyr ble det en rolig rundtur, en bedre lunch og mange fine bilder av Highland Cattle og Frode var ca.18 sekunder for sen til å komme opp i tårnet.

Resten av turen ble 43 gjennom Farsund og Lyngdal bare avbrutt av litt venting pga. en kollisjon mellom to biler. Den ene manglet halve panseret og den andre sto 30 meter nedenfor veien innimellom noen trær.

Vel framme i Mandal ble vi kastet på celle i Mandal Gamle fengsel, men ble innvilget en ganske umiddelbar permisjon så vi kunne nyte hver vår tallerken hjort på Tidemands cafe. Vi kan absolutt anbefale veiene til og fra Helleren i Jøssingfjord.